Weer aan het werk

Wie in het begin van de vorige eeuw geen werk had, werd aan het werk gezet. Er heerste grote economische crises in onze wereld. Nederland kende vele werkverschaffingsprojecten voor werklozen – vaak ging het om graafwerk, het aanleggen van parken, spoorlijnen, het planten van bossen. Denk aan het Goffertpark in Nijmegen, polders rondom de Biesbosch, het Amsterdamse Bos, het afgraven van het Twentekanaal – allemaal gerealiseerd in de jaren 1920, 30 en 40.

Tegenwoordig gaat dat anders. In plaats van massaal werklozen aan het werk zetten, gaat het om maatwerk. En waar mensen eerst nog bij het groenonderhoud van een gemeente of de productieafdeling van een fabriek terechtkwamen, wordt er echt gezocht in bestaande bedrijven.

Zo schreef ik voor NRC over een Bredaas initiatief om voormalig dak- en thuislozen aan het werk te helpen. Voor hen werden banen gevonden in restaurants, kantoren, bij bierbrouwers, zelfs als gids op een rondvaartboot en vele andere plekken.

Ik interviewde Conrad, die na een roerig verleden kok is geworden en nu weinig stress ervaart. “De dagen gaan zó snel. Vroeger verveelde ik mij. Ik kon niets, had geen geld,” zei hij daarover.

Lees het hele verhaal hier.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *