Dichterbij na de dood

Een dierbare die begraven is, alsnog laten cremeren. Soms kan het een troost zijn voor nabestaanden. Toevallig stuitte ik op dit fenomeen toen ik sprak met beheerders van begraafplaatsen. Ik vond het eerst vreemd klinken, maar naarmate ik me er meer in verdiepte, zag ik er de schoonheid van in. Soms is het graf verzorgen een opgave, raakt iemand slecht ter been en kan moeilijker elke week de gang naar het kerkhof maken. Of wil iemand zijn geliefde dichter bij zich hebben, bijvoorbeeld in een urn thuis in de woonkamer. Vroeger werd iemand begraven, veel andere opties waren er niet.

Enfin, voordat ik alles hier opnieuw schrijf, lees vooral het artikel dat ik erover voor NRC maakte. Dat kan hier.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *