De streekvlag

Voor mijn verhalen kom ik in alle delen van het land. Zo ook in de Achterhoek, waar ik steeds vaker een groene vlag zag met daarop een wit andreaskruis zag. De vlag hing aan gevels naast de Nederlandse hangen, maar ook aan vlaggemasten, voor gemeentehuizen, als sticker op autobumpers, op papiercontainers.

Dat is nu de Achterhoekse vlag, vertelde een man mij.

Toen ik wat over de vlag opzocht, kwam ik erachter dat-ie in 2018 is ontworpen. Paul Heutinck, de bedenker van de vlag vertelde dat hij op zijn werk door een collega werd aangesproken. “Jij bent toch de bedenker van die vlag,” zei die. “Ik dacht dat die vlag al veel ouder was.”

Dat dacht ik dus ook. 

Maar toen ik in het krantenarchief dook zag ik dat er recentelijk meer vlaggen bij zijn gekomen. En ja hoor, het Land van Maas en Waal (2019), Salland (2021), Liemers (2021) en de Betuwe (2022). Zelfs al de bestaande vlaggen van Zeeuws-Vlaanderen (2008) en West-Friesland (2010) vond ik relatief nieuw.

Ik verbaasde mij daarover. Wat was hier aan de hand? Ik toog naar de streken van ons land, sprak haar inwoners, vlaggenontwerpers, een vlaggenexpert en een hoogleraar.

In NRC Handelsblad staat het resultaat van die zoektocht. Lees het hier.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *