Op deze pagina vindt u een kleine selectie van mijn gepubliceerde verhalen. Deze verhalen geven een beeld van mijn schrijven: zowel qua onderwerpen, vorm en stijl. Ze staan op chronologische volgorde. Voor een compleet overzicht van al mijn publicaties, kijk bij archief.
2022
Geen vlag voor onze regio? Dan maken we er toch zélf een (lees hier / pdf)
Afgelopen jaren zag ik in de Achterhoek steeds vaker een groene vlag wapperen – de Achterhoekse vlag, ontworpen in 2018. Ook andere streken hebben recentelijk een streekvlag gekregen. Voor NRC toog ik daarheen, sprak haar inwoners, vlaggenontwerpers, een vlaggenexpert en een hoogleraar.
2021
Truckstops, de huiskamers voor vrachtwagenchauffeurs (lees hier / pdf)
Voor deze reportage in NRC ga ik langs truckstops in Nederland – cafés langs (snel)wegen waar chauffeurs kunnen eten, douchen en overnachten. Die zijn er steeds minder. Ik spreek met eigenaren en vrachtwagenchauffeurs.
De vingers in de clubkas (lees hier/ pdf)
Samen met onderzoeksjournalist Jochem van Staalduine onderzocht ik voor De Groene Amsterdammer de financiële kant van amateurverenigingen in Nederland – van dorpsfanfares tot de lokale voetbalclub. De laatste acht jaar haalden minstens 260 penningmeesters geld uit de kas van hun club of stichting. De verhalen zijn vaak tragisch.
2020
‘Ik ben niet van de theorie, ik moet tekenen’ (lees hier / pdf)
Een interview met de dertigjarige Marlou uit Vlissingen voor NRC Handelsblad. Ze vertelt hoe ze rondkomt met haar bijstandsinkomen, maar ook over haar passie voor schilderen en het streamen van dat proces.
‘Niet iedereen hoeft zero waste te leven’ (lees hier / pdf)
Een interview voor NRC met Martine en Gert die in het oosten van Twente wonen. Ze leven zoveel mogelijk zonder afval en eten veganistisch.
2019
Op pad met de man die alle branden fotografeert (lees hier / pdf )
Voor NRC ga ik op oudejaarsavond op pad met Floris Kayim, die een fascinatie voor brandjes heeft. Hij rijdt door Twente om foto’s te maken voor landelijke en regionale media.
Overijsselaars identificeren zich meer met hun regio dan hun provincie. (lees hier)
Voor een reportage in NRC bezocht ik Welsum – een Overijssels dorp ten westen van de IJssel – het voorkwam ooit via een referendum een overgang naar Gelderland.
‘Dit schip, dat is onze wereld’ (lees hier / pdf)
Een interview voor NRC met echtgenoten Mijndert en Rogier. Ze varen als binnenvaartschippers door Nederland, België en Frankrijk.
2018
De Groningse burger neemt het heft in handen (lees hier / pdf)
Voor een reportage in De Groene Amsterdammer fietste ik drie weken door Noord-Groningen. Daar merkte ik dat de woede over de aardbevingen en de desinteresse van de NAM en de Haagse politiek voor een gevoel van urgentie zorgen: dorpsbewoners nemen zelf initiatieven die de krimp moeten stoppen.
Geen woning in je dorp? Bouw dan je eigen wijk met vrienden (lees hier / pdf)
Het viel mij op dat het voor jongeren in dorpen buiten de grote steden lastig is om een eigen huis te vinden. Sommige vrienden besluiten daarom zelf met elkaar woningen te bouwen. Voor NRC toog ik naar Twente en Brabant en sprak de jongeren erover.
‘Denk Tineke Schouten, maar dan in een ton’ – een avond op pad met tonprater Dirk Kouwenberg (lees hier / pdf)
Rond de carnaval proberen ‘tonpraters’, onder toeziend oog van Prins Carnaval, volle feestzalen te vermaken met ludieke acts en schunnige grappen. Voor NRC ging ik een avond op pad met Dirk Kouwenberg, een van de grootsten in de scene.
Lege kades, geen vis, scheve woonboten (lees hier / pdf)
In het najaar van 2018 stond het water in de Rijn, IJssel en Waal extreem laag. Voor NRC reed ik langs het water en keek wat de gevolgen waren voor het leven langs de rivieren. Ik sprak met eigenaren van scheve woonboten, vissers zonder vis, schippers en mensen op de veerpont.
2017
Wie overtreft Kolonisten van Catan? (lees hier / pdf1 / pdf2)
Voor de Volkskrant duik ik in de wereld van mensen die bordspellen ontwerpen. Zo ga ik langs bij de 52-jarige Ronald uit Uithoorn die al jaren aan een eigen spel werkt.
De man van de gewaden (lees hier / pdf)
Voor NRC Handelsblad maakte ik een portret van de 83-jarige Jef Bax, die in het Brabantse Baarle als enige in de Benelux nog een winkel in priestergewaden heeft.
Populair in Brabant: een quiz over je eigen dorp, met opdrachten (lees hier / pdf)
Voor een reportage in NRC Handelsblad ging ik langs Brabantse dorpen waar inwoners een dorpsquiz organiseren, een fenomeen dat steeds populairder wordt.
2016
‘Je kunt als vereniging niet blijven doen wat je al veertig jaar doet (lees hier / pdf1 / pdf2 / pdf3 / pdf4)
Amateurblaasorkesten hebben het moeilijk: steeds minder leden en een oubollig imago. Voor de Volkskrant pakte ik mijn trombone, liep mee met het orkest uit mijn jeugd en gaf een serenade.
Pannekoeken en Hebreeën 3 vers 4 (lees hier)
Voor de Volkskrant maakte ik een reportage over een bijbelclub voor vluchtelingenkinderen uit het azc in de Noordoostpolder. Er wordt gevoetbald, maar ook in de Bijbel gelezen.
Dit konijnenvirus waart nu ook in Nederland rond (lees hier)
Voor de Volkskrant maakte ik een portret van de Brabantse konijnenfokker Cees van Schipstal. In de zomer van 2016 verloor hij door een konijnenvirus 63 konijnen.
2015
Het online tijdschrift ‘De IJzeren Eeuw’ – moderne verhalen over ingrijpende politieke, economische en sociale vernieuwingen die de basis voor het moderne Nederland hebben gelegd (bekijk hier)
In dit online tijdschrift staan verhalen die bij de televisiereeks De IJzeren Eeuw horen (NTR/VPRO). Ik hielp mee met research en schreef een aantal verhalen.
De tweesprong – twee broers treden in de voetsporen van hun vader (lees hier)
Deze reportage schreef ik op eigen initiatief. Het gaat over een dagboekfragment van mijn grootvader dat mijn ooms terugvinden. Ik volg hen terwijl ze uitvogelen wat hun vader heeft geschreven.